Vanliga frågor

På denna sida finns det svar på några av de mest förekommande frågorna från våra kunder kring attefallshus. Hittar du inte den information du söker? Vänligen kontakta oss

Vanliga frågor

Här samlar vi de vanligaste frågorna som vi får kring attefallshus. Varmt välkommen att mejla info@attefallshusia.se vid fler frågor.

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är en bostad som får byggas utan bygglov. Attefallshuset kan fungera antingen som komplementbostad eller som komplementbyggnad. Om den fungerar som komplementbostad så kan den användas som ett extra rum eller som ett permanentboende att hyra ut året om. Om den fungerar som en komplementbyggnad kan den användas till garage, växthus, gäststuga, förråd, båthus eller bastu.

På Attefallshusia säljer vi attefallshus som är designade för att fungera som komplementbostad.

Hur stort får ett attefallshus vara?

Ett attefallshus får vara maximalt 30 kvadratmeter stort. Om du vill bygga flera attefallshus på samma tomt så får den sammanlagda arean vara högst 30 kvadratmeter.

Hur lång tid tar det att bygga ett attefallshus?

En enkel tumregel är att tänka att det tar ca 1 år att bygga ett attefallshus. Denna tumregel gäller, oavsett om du bygger huset själv eller anlitar en entreprenör. En stor del av denna tid går åt till byggtid och markförberedelser.

Hur bygger man ett attefallshus?

Om du beställer ett attefallshus med totalentreprenad så bygger vi hela attefallshuset åt dig och hjälper dig att se till så att attefallshuset uppfyller alla krav och regler. Man kan sammanfatta processen i fem steg.

1.   Anpassning

Anpassa attefallshuset planlösning efter dina önskemål. Detta gör du i samråd med oss.

2.   Startbesked

Ansökan om startbesked lämnas in till byggnadsnämnden i din kommun lämnas in.. Handläggningstiden kan variera från några veckor till några månader.

3.   Produktion

Vi på Attefallshusia börjar producera attefallshuset i vår produktion. Samtidigt så förbereds marken där attefallshuset ska stå.

4.   Leverans

Vi levererar och installerar huset åt dig.

5.   Slutbesiktning

Slutligen så besiktigas huset så att det uppfyller alla krav och regler.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad ett attefallshus kostar varierar beroende på modell och storlek. Det beror också på om du vill bygga huset själv eller beställa totalentreprenad. På Attefallshusia har vi attefallshus av många modeller och storlekar. Alla våra modeller går att anpassa efter era önskemål.

Alla våra attefallshus går att få i tre olika stadium, beroende på hur mycket arbete du vill göra själv:

Från lägst till högst pris

Klimatskal: För dig som vill göra större delen av arbetet själv. Det utvändiga arbetet är klart och det invändiga arbetet återstår. Pris: ca 400 000 kr

Nyckelfärdigt: Här levereras ett inflyttningsfärdigt hus, där både det invändiga och det utvändiga arbetet är klart. Pris: ca 600 000 kr

Totalentreprenad: Här levereras ett inflyttningsfärdigt hus, samtidigt som vi på Attefallshusia tar ansvar för att förbereda marken på tomten, samt övriga praktiska detaljer. Pris: ca 800 000 kr

Vad kostar en bygganmälan för attefallshus?

Kommunen tar ut en avgift för startbesked och slutbesked kring din ansökan av attefallshus. Avgiften varierar mellan kommuner. Vänd dig till din kommun för att få ett exakt prisbild.

Vad gäller för attefallshus?

Det kan vara förvirrande med vilka regler som gäller för attefallshus. Hos Attefallshusia hjälper vi dig med rådgivning inför byggandet av ert drömhus. Här har vi samlat några av de viktigaste reglerna som gäller attefallshus:

  • Får vara maximalt 30 kvadratmeter
  • Får byggas utan bygglov
  • Startbesked från byggnadsnämnden krävs
  • Särskilda regler gäller om du bor nära strand/allmän väg/järnväg/skjutfält
  • Tillstånd från grannarna krävs om huset byggs närmare än 4,5 m från tomtgränsen
  • Om bostaden ska fungera som komplementbostad behöver den inredas som en permanentbostad.

Säljer Attefallshusia attefallshus med loft?

Alla våra modeller har en flexibel planlösning som går att anpassa efter dina önskemål. Därför kan du alltid få ett attefallshus med loft från Attefallshusia.

Varför heter det attefallshus?

Attefallshus har fått sitt namn från den tidigare bostadsministern Stefan Attefall. Han satt i regering när reformen om attefallshus infördes 2014. På samma sätt fick Friggeboden sitt namn från den dåvarande minister Birgit Friggebo.

Hur många attefallshus får man bygga?

Den sammanlagda arean för alla attefallshus på en tomt uppgår till 30 kvadratmeter. I övrigt finns det ingen generell regel för hur många attefallshus man får ha på en tomt.

Hur högt får ett attefallshus vara?

Ett attefallshus får vara högst 4,0 m från marken till taknocken.

Hur stort attefallshus får man bygga utan bygglov?

Ja. För att bygga ett attefallshus krävs det som regel inget bygglov. Däremot behöver man anmäla attefallshuset till Byggnadsnämnden och få ett startbesked innan man börjar bygga.

Särskilda regler kan gälla för dig som bor på en tomt som ligger:

-Nära strandskyddat område

-Nära allmän väg

-Nära järnväg

-Nära skjutfält för militären

-Tillhör ett särskilt värdefullt område

Om du bor inom 100 m från hav, sjö eller vattendrag behöver du få tillstånd från miljöbalken för att få bygga ett attefallshus. Bor du istället nära allmän väg eller järnväg kan det förekomma särskilda regler. För att veta vad som gäller för just din tomt är det enklast att kontakta Byggnadsnämnden i din kommun.

Om du bor i ett särskilt värdefullt område är det inte säkert att du får bygga ett attefallshus alls, oavsett om det ska användas som komplementbostad eller som komplementbyggnad (ex friggebod)

Hur nära huvudbyggnaden får man bygga attefallshus?

Det finns ingen gräns för hur nära huvudbyggnaden som man får bygga attefallshus. På grund av brandskäl gäller det dock olika regler beroende på hur nära huset placeras huvudbostaden.

Om huset placeras närmare än 4,5 m till gränsen mot grannen behöver du grannens tillstånd för att få bygga attefallshus.

Om Attefallshusia

Attefallshus sätter dig som kund i fokus. Vi har högkvalitativa attefallshus i många modeller och storlekar. Genom egen produktion lyssnar vi in dina önskemål och strävar alltid efter att möta era behov. Våra erfarna och duktiga medarbetare har den kompetens som krävs för att omvandla er vision till verklighet. Tack vare få mellanled ger vi förmånliga priser till våra kunder samtidigt som ni får ert drömhus. Varmt välkommen att kontakta oss för att boka ditt första rådgivande möte. Du når oss enklast på info@attefallshusia.se eller via vårt kontaktformulär